ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!

Καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και διάφορα οστρακοειδή αποτελούν επιλογές που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε την Καθαρά Δευτέρα και καθ’όλη την διάρκεια των νηστειών.

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί από μελέτες με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β –και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12,βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

Η αυξημένη περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη, οδηγεί συχνά σε αποφυγή της κατανάλωσής τους. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα;

Tα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας  δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τη διαιτητική της πρόσληψη, όσο από την συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

 Επιπλέον, η παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα θαλασσινά μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.

Σημαντικό είναι να θυμάστε πως η διατροφική αξία των θαλασσινών επηρεάζεται σημαντικά και από τον τρόπο μαγειρέματος, ο οποίος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο όσο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Συνεπώς, προτιμήστε να απολαύσετε τα θαλασσινά σας ψητά ή βραστά και αποφύγετε το τηγάνισμά τους.

Επίσης καταναλώστε θαλασσινά καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου γιατί εκτός από νόστιμα είναι πολύ υγιεινά και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με πολλούς τρόπους.