ΝΗΣΤΕΙΑ!

Γιατί κάποιοι παίρνουν κιλά και άλλοι χάνουν κατά την διάρκεια της νηστείας;

  Κατά την διάρκεια της νηστείας του Πάσχα,η διατροφή αποτελείται κατά 70-80% από υδατάνθρακες ,μικρό ποσοστό χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και λίπη. 

  Τι σημαίνει αυτό;

  Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν γυμνάζεται κάποιος κατά την διάρκεια της νηστείας ,οι μυς του δεν έχουν τροφή λόγω έλλειψης πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας(ψάρι,κρέας , κοτόπουλο, αυγά,γαλ/κά),άρα κατά συνέπεια θα επέλθει μικρή έως μεγάλη μείωση στο σύνολο της μυϊκής του μάζας ,αρα μείωση του μεταβολισμού .Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουμε στην νηστεία για να μην αυξηθεί το βάρος και να γυμναζόμαστε όσο και όπως μπορεί ο καθένας .

 Τα άτομα που έχουν προσέξει ότι κατά την διάρκεια της νηστείας χάνουν κιλά ,κατά 99% είναι λόγω της απώλεια της μυϊκής τους μάζας ,η οποία παίζει ρόλο στον συνολικό αριθμό των κιλών του σώματος. 

 Μπορώ κατά την διάρκεια της νηστείας να χάσω κιλά; Κάποιος ο οποίος κάνει δίαιτα πριν την νηστεία,τι κάνει για να συνεχίζει να χάνει κιλά;

 O μόνος τρόπος για να συνεχίζει κάποιος να χάνει κιλά ή να μην πάρει κιλά κατά την διάρκεια της νηστείας είναι να καταναλώνει τις ημερήσιες θερμίδες που του αντιστοιχούν ,είτε για να χάνει κιλά ,είτε για να διατηρήσει το βάρος του εάν αυτό επιθυμεί .Αυτές οι θερμίδες,πρέπει να είναι σωστά κατανεμημένες ως προς την περιεκτικότητα της διατροφής  σε υδατάνθρακες (κατά προτίμηση σύνθετους υδατάνθρακες),σε πρωτεΐνη και όσο το δυνατόν σε καλά λιπαρά. Ούτως ή αλλιώς ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και το νόημα της νηστείας,να τρώμε όσο χρειαζόμαστε και όχι να τρώμε ότι νηστήσιμο υπάρχει.

 Κάποια άτομα παίρνουν κιλά κατά την διάρκεια της νηστείας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι:

§        καταναλώνουν ανεξέλικτα θερμίδες από καθετί νηστήσιμο

§        δεν γυμνάζονται καθόλου

§        δεν πίνουν νερό

§        μείωση της μυϊκής μάζας η οποία επέρχεται έτσι και αλλιώς από την έλλειψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη

§        λόγω μείωσης του μεταβολισμού που επέρχεται από όλα τα πιο πάνω  

Όλα αυτά συντελούν στο να  παίρνουν παραπανίσια κιλά τα οποία μετά είναι δύσκολο να χάσουν γιατί:

§        ο μεταβολισμός τους έχει ήδη μειωθεί από την πτώση της μυϊκής μάζας

§        υπάρχει επιπλέον σπλαχνικό λίπος από πριν

§        μπορεί να έχουν επηρεάσει αρνητικά σημαντικές ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος

 Το νόημα της νηστείας  δεν είναι να τρώμε τα πάντα τηγανητά γιατί έτσι είναι πιο νόστιμα,δεν είναι να κάνουμε όλα τα νηστήσιμα γλυκά αυτές τις 50 ημέρες και φυσικά δεν είναι να τρώμε συνέχεια ψωμί  ,φρυγανιές , κράκερς ή ξηρούς καρπούς για να χορτάσουμε. Η ξαφνική και συνεχής πείνα που νιώθει ένα άτομο  όταν νηστεύει οφείλετε στο γεγονός ότι η διατροφή του  αποτελείτε κατά 70% από υδατάνθρακες είτε απλούς, είτε σύνθετους( στην καλύτερη περίπτωση) και αυτό σημαίνει ότι καίονται γρήγορα και δίνουν άμεσα ενέργεια αλλά όχι για πολλή  ώρα ,έτσι σύντομα το άτομο πεινά και αναζητά τροφή. 

Η  νηστεία έχει σκοπό της την αποτοξίνωση του οργανισμού η οποία επέρχεται όταν:

§        τρώμε με μέτρο

§        τρώμε υγιεινά-σωστά

§        δεν παίρνουμε επιπλέον βάρος και συγκεκριμένα λίπος

§        έχουμε καλή λειτουργία του εντέρου,έτσι ώστε να καθαρίζει ο οργανισμός μας

§        πίνουμε αρκετό νερό

§        δεν επηρεάζουμε αρνητικά τις ορμόνες μας 

§        δίνουμε στον οργανισμό μας αυτά που χρειάζεται από βιταμίνες μέσω της τροφής και όχι πάντα μέσω συμπληρωμάτων διατροφής

 Καλό είναι πριν από τη νηστεία του Πάσχα,να κάνουμε μια γενική εξέταση αίματος γιατί η συγκεκριμένη νηστεία υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την χοληστερόλη,τα τρυγλικερίδια ,την γλυκόζη του αίματος ,την ινσουλίνη κ.α, έαν δεν γίνει σωστά και εξατομικευμένα για τον καθένα. 

 Εάν η  νηστεία γίνεται πάντα με βάση τις ανάγκες του καθενός έχει να δώσει μόνο θετικά αλλά δυστυχώς γίνεται από συνήθεια χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την υγεία μας.