ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη! Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος αρκεί να μη επιβαρύνονται στο μαγείρεμα με περίσσεια ελαιόλαδου.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη λαγάνα. Ανήκει στην ομάδα του ψωμιού, που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας και, εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε.

Αν η νηστεία γίνει σωστά με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου τότε η διατροφή μας δρα σαν μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο…

  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα ,εφόσον ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες και δεν καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες απλών υδατανθράκων.
  • Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
  • Παρέχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
  • Αποτοξίνωση

Όλα αυτά μας τα προσφέρει η νηστεία του Πάσχα ,εφόσον έχουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο να είναι βασισμένο στο ημερήσιο πρόγραμμα της καθημερινότητας μας(εργασία,φυσική δραστηριότητα,ηλικία,φύλο,τυχόν παθήσεις και ελλείψεις σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά)Η νηστεία έχει την δυνατότητα να “καθαρίσει”τον ανθρώπινο οργανισμό , να προσφέρει απώλεια βάρους εάν τηρηθούν οι βασικοί κανόνες.

Η νηστεία πρέπει να μας βρει οργανωμένους γιατί τα πλείστα φαγητά αποτελούνται από υδατάνθρακες σύνθετους και μη.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες(ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως,καστανό ρύζι,όσπρια,σισάμι) είναι αυτοί που μας  παρέχουν όλα τα θετικά της νηστείας σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες(πατάτα,λευκό ρύζι,ζυμαρικά,λευκό ψωμί,κουλούρι).Άρα λοιπόν πρέπει να καταρτίσουμε το διαιτολόγιο μας με βάση της προτιμήσεις μας και επειδή οι υδατάνθρακες είτε είναι σύνθετοι είτε απλοί μεταβολίζονται  σχετικά πολύ γρήγορα πρέπει να δώσουμε σημασία στα ενδιάμεσα γεύματα τα όποια πρέπει να αποτελούνται από τις σωστές πηγές δηλαδή : φρέσκα φρούτα,παστά φρούτα, ,λαχανικά ,ξηρούς καρπούς κ.α.

Εφοδιαστείτε σωστά και δώστε ζωντάνια και υγεία στο σώμα σας!!!!