Αντισταση στην ινσουλινη!

Aντίσταση στην ινσουλίνη!

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην εποχή μας για το οποίο οι περισσότεροι αγνοούν ότι το έχουν γιατί δεν γίνονται όλες οι απαραίτητες αναλύσεις αίματος.  Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι ,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο μέλλον για την υγεία σας και πως μπορείτε να το προλάβετε και να το διορθώσετε. 

   Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας ιατρικός όρος που σημαίνει ότι το σώμα εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό και από μερικούς επιστήμονες ονομάζεται και προ-διαβήτης. 

  Η παρεμπόδιση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να «ταλαιπωρεί» το πάγκρεας που εκκρίνει ινσουλίνη, να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στους ιστούς και να αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων ιατρικών οντοτήτων.

Υπολογίζεται ότι μεταξύ των παχύσαρκων ασθενών, το 70% μπορεί να υποφέρει από κάποιας μορφής αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη καθυστερεί την απώλεια βάρους και συμβάλλει στην ύπαρξη κάποιων ορμονικών διαταραχών, όπως είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Γνωρίζουμε ότι οι μισές περίπου από τις περιπτώσεις οφείλονται σε γενετικά αίτια, άλλοι όμως παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία, και ειδικά η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (σωματότυπος «μήλο») είναι περισσότερο επικίνδυνη. Γνωρίζουμε επίσης ότι η απώλεια βάρους, ακόμα και σε ένα ποσοστό 5-10% του σωματικού βάρους, βελτιώνει κατά πολύ την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πως μπορώ να μάθω εάν έχω αντίσταση στην ινσουλίνη:

Για να μάθουμε  εάν έχουμε αντίσταση στην ινσουλίνη θα πρέπει να κάνουμε μια αιματολογική εξέταση γλυκόζης και ινσουλίνης ταυτόχρονα μετά από νηστεία 12 ωρών( με άδειο στομάχι).Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ακολουθήσει  κατάλληλη διατροφή και εάν κριθεί απαραίτητο από τον ενδοκρινολόγο θα ακολουθήσει το άτομο ταυτόχρονα με την διατροφή και φαρμακευτική αγωγή. Εάν κάποιος είναι συνεπής με τις αιματολογικές του εξετάσεις 1 φορά τον χρόνο,συνήθως το προλαβαίνει σε αρχικά σταδία ,όπου μόνο η διατροφή και η απώλεια βάρους είναι αρκετά για να διορθώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Θεραπεία

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη γιατί βοηθά στην  σμίκρυνση των λιπαποθηκών από τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Σημαντική επίσης στη θεραπεία της ινσουλινοαντίστασης είναι και η άσκηση, τόσο στην αερόβια όσο και την αναερόβια της μορφή. Η φαρμακοθεραπεία για την αντίσταση στην ινσουλίνη αυτή τη στιγμή περιορίζεται σε χρήση κυρίως αντιδιαβητικών και υπολιπιδαιμικών δισκίων, αν και από μόνης της η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να βελτιώσει ή να διορθώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη εάν δεν υπάρχει σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφή για την αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελείται κυρίως από τα εξής:

1.         Αποφυγή των απλών σακχάρων (γλυκά, αναψυκτικά). Προτιμήστε τα τεχνητά γλυκαντικά αντί για τη λευκή ζάχαρη (ζαχαρίνη, ακεσουλφαμικό κάλιο, ασπαρτάμη κτλ.). Αποφύγετε τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τη φρουκτόζη, καθώς και τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αυτά

2.         Αποφυγή των υψηλών σε γλυκαιμικό δείκτη τροφίμων (λευκό ψωμί, χυμοί)

3.         Περιορισμός της γενικότερης ποσότητας υδατανθράκων. π.χ. αποφυγή των γευμάτων που στηρίζονται σε πατάτες ή ζυμαρικά ή ρύζι ή δημητριακά. Τα παραπάνω καλό θα είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες σαν συνοδευτικά των γευμάτων και να είναι στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή τους (πολύσπορο ψωμί, ολικής άλεσης ζυμαρικά, ολικής άλεσης δημητριακά)

4.         Tρώτε τα 3 βασικά γεύματα της ημέρα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) χωρίς να αφήνετε τον εαυτό σας νηστικό για περισσότερο από 4-5 ώρες. Ενδιάμεσα στα γεύματα, καταναλώστε μικρά σνακ όπως ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα ή 2 φρυγανιές ολικής άλεσης. Αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση τροφής, ειδικά εάν έχουν περάσει πολλές ώρες από το προηγούμενο γεύμα

5.         Προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας σε λαχανικά και όσπρια. Συνοδεύετε τα γεύματά σας με σαλάτες ή λαχανικά μαγειρεμένα

6.         Aποφύγετε τα ζωικά λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, φυτίνη, λαρδί) και τα τρόφιμα στα οποία μπορεί να περιέχονται (σφολιάτες, παχιά τυριά, γλυκά με σαντιγί ή βούτυρο κτλ)

7.         Προτιμήστε το ελαιόλαδο σαν μαγειρικό λάδι και λάδι στη σαλάτα

8.         Προσπαθήστε να καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, τσιπούρα κτλ)

9.         Το στρες στον οργανισμό χειροτερεύει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Προσπαθήστε να κοιμάστε γύρω στις 7-8 ώρες την ημέρα και να είστε ήρεμοι.

10.       Εισάγετε στην καθημερινότητά σας 30-45’ κίνησης αερόβιας (περπάτημα, χορός, ποδήλατο, χαλαρό κολύμπι) και ανερόβιας (ασκήσεις με αντίσταση), ακολουθώντας τις οδηγίες ειδικού

Η μικρή απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη διατροφή και την κίνηση μπορεί να βελτιώσει πολύ την ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη και να προλάβει την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.