ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 Το Πάσχα πλησιάζει και σε λίγες μέρες τα σπίτια μας θα  μυρίζουν τις μυρωδιές από τα Πασχαλινά κουλούρια,τις φλαούνες και τα τσουρέκια.

Κανονικά θα περιμένατε να δείτε “light” συνταγές για τις φλαούνες ,τα κουλούρια και τα τσουρέκια έτσι ώστε να μπορούν να καταναλωθούν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Η γνώμη μου είναι παρά να σπαταλάμε τις ώρες μας να ψάχνουμε για συνταγές οι οποίες θα έχουν ναι μεν λιγότερες θερμίδες (περιπου-20-30 ανα τεμάχιο/κομμάτι) αλλά διαφορετική γεύση ,να κάνουμε τις παραδοσιακές μας συνταγές ,ακριβώς όπως τις έχουμε μάθει και όπως τις έχουμε διατηρήσει από γενιά σε γενιά αλλά να βάλουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση τους.

Η πείρα μου,μου έδειξε πως όταν ένα άτομο έχει να καταναλώσει κάτι με λιγότερες θερμίδες ,το καταναλώνει σε μεγαλύτερο βαθμό και στο τέλος οι συνολικές θερμίδες που παίρνει είναι περισσότερες από όταν το καταναλώσει στην κανονική του μορφή και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τις θερμίδες και τον κόπο που θα κάνει μετά για να προσαρμοστεί ξανά.

Από τα κλασσικά αυτά εδέσματα του Πάσχα οι φλαούνες είναι αυτές που είναι πιο υγιεινές εάν παραλείψουμε την ζάχαρη εφόσον προσθέσουμε μέσα αρκετές σταφίδες γιατί οι φλαούνες από μόνες τους αποτελούν ένα πλήρες γεύμα.

Όσον αφορά τα κουλούρια που κάνουμε το Πάσχα,η ζάχαρη προσαρμόζεται ανάλογα με την γεύση του καθενός αλλά δεν μπορεί να αφαιρεθεί.

Στο τέλος τα τσουρέκια κατέχουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις αυξημένες θερμίδες λόγω των συστατικών τους είτε έχουν γέμιση είτε όχι.

Μία μέτρια φλαούνα σε μέγεθος παλάμης με αναρή περιέχει περίπου 220-250 θερμίδες,μια φλαούνα με τυριά και ζάχαρη μέτριου μεγέθους περιέχει περίπου 400-450 θερμίδες ,ένα κομμάτι τσουρέκι 100 γρ χωρίς γέμιση περιέχει περίπου 350-400 θερμίδες,με γέμιση μπορεί να φτάνει και τις 500-550 θερμίδες  και τα κλασσικά κουλούρια περίπου 50 γρ περιέχουν περίπου 200 θερμίδες .

Απλά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε καταναλώνοντας τα αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά έτσι όπως τα ξέρουμε χωρίς τύψεις και χωρίς να μας βγάζουν εκτός προγράμματος:

  1. Προτιμάμε τις φλαούνες με αναρή γιατί η αναρή έχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι από τα άλλα τυριά.
  2. Βάζουμε από την αρχή το όριο ,στο πόσες φλαούνες θα καταναλώσουμε τις ημέρες των εορτών.
  3. Είμαστε τυπικοί τηρώντας το υπόλοιπο πρόγραμμα διατροφής-δίαιτας που έχουμε ,χωρίς να παραλείπουμε τα ενδιάμεσα γεύματα μας ,επειδή θα φάμε ένα γλυκό. Τα ενδιάμεσα γεύματα είναι αυτά που κρατάνε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό μας .
  4. Δεν ξεχνάμε ποτέ το νερό ,για καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, των εντέρων και για ενυδάτωση.
  5. Η προτιμότερη ώρα για κατανάλωση αυτών των εδεσμάτων είναι στην θέση του πρωινού με ένα ρόφημα της επιλογής σας γιατί δίνεται την ευκαιρία στον οργανισμό να μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες ,παρά να το καταναλώσουμε αργά το βράδυ όπου μετά θα ξαπλώσουμε.

Αυτές οι μικρές συμβουλές σας δίνουν την ευκαιρία να καταναλώσετε  τα παραδοσιακά μας γλυκά ,χωρίς τύψεις και χωρίς να επιβαρύνουν το βάρος σας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!