ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ;

Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε περισσότερο αψηφώντας τόσο τη γραμμή μας όσο και την υγεία μας.Όσο πιο υπέρβαροι είμαστε τόσο περισσότερο παχαίνουμε και το πιο ανησυχητικό είναι πως το βάρος που παίρνουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις περισσότερες περιπτώσεις χάνεται δύσκολα! Έτσι, μετά από μερικά χρόνια, καταλήγουμε να κουβαλάμε αρκετά περιττά κιλά, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε πώς μαζεύτηκαν!

Γιατί παχαίνουμε το χειμώνα;

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η διάρκεια της ημέρας μικραίνει και ο καιρός είναι πιο κρύος. Όταν σκοτεινιάζει γρήγορα και κάνει κρύο έξω δύσκολα θα σηκωθούμε από τον καναπέ και θα γυμναστούμε. Η μείωση της σωματικής άσκησης είναι εμφανής στους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και φυσικά, όσο μένουμε σπίτι, τόσο τσιμπολογάμε και τρώμε σνακ με πολλές θερμίδες και γλυκά…

Φέτος ο χειμώνας μας προβλέπεται να είναι διαφορετικός λόγω της κατάστασης που διανύουμε και όταν η ψυχολογική μας κατάσταση διαταράσσεται τότε η αύξηση του βάρους είναι ακόμα πιο πιθανή.

Τι χρειάζεται να κάνετε για να μην παχύνετε φέτος το χειμώνα;

1. Γεμίστε τα ντουλάπια σας με υγιεινά τρόφιμα

Φροντίστε να γεμίσετε την κουζίνα σας με υγιεινά τρόφιμα, όπως αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά ολικής άλεσης, κατεψυγμένα λαχανικά, όσπρια κτλ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τους πειρασμούς και θα μπορείτε να μαγειρεύετε και να τρώτε πάντα υγιεινά.Βάλτε το ψάρι και τα θαλασσινά στη ζώη σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγκωνίζεται το κρέας.

2. Μην παραλείψετε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Το χειμώνα υπάρχει μία εξαιρετική ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να διαλέξετε. Φροντίστε να τα περιλαμβάνετε πάντα στη διατροφή σας. Έτσι θα είστε υγιείς, αλλά και θα κρατάτε την πείνα σας μειωμένη!

3. Να είστε δραστήριοι

Το ότι σκοτεινιάζει γρήγορα σε συνδυασμό με το κρύο δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψετε τις σωματικές δραστηριότητες που είχατε μέχρι τώρα! Μην βαριέστε να βγείτε από το σπίτι! Ο καθαρός αέρας θα σας κάνει καλό και μια βόλτα θα σας ανανεώσει! Ντυθείτε ζεστά και βγείτε για τη συνηθισμένη σας άσκηση, είτε αυτή είναι ποδηλασία, είτε τρέξιμο, είτε περπάτημα! Εάν επιμένετε να μείνετε μέσα, μπορείτε να γυμναστείτε και στο σπίτι σας κάνοντας δουλειές.

4. Προσοχή στα ροφήματα

Ειδικά τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, όλοι μας απολαμβάνουμε αρκετά ζεστά ροφήματα. Χρειάζεται προσοχή όμως! Πολλά από τα έτοιμα ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων. Να προτιμάτε πάντα τα απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι, γάλα με χαμηλά λιπαρά και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, πολλή ζάχαρη και σαντιγύ. Μπορεί εκείνος ο μεγάλος αρωματικός καφές με το σιρόπι και τη σαντιγύ να δείχνει υπέροχος, όμως θα σας φορτώσει με 400 θερμίδες! 5. Περισσότερο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το χειμώνα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης Α και Β12. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Διατηρήστε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε άριστη κατάσταση, καταναλώνοντας περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσοχή όμως, να προτιμάτε τα ημίπαχα προϊόντα, καθώς τα γαλακτοκομικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

6. Κοιμηθείτε σωστά

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τότε ο οργανισμός μας είναι καταβεβλημένος, δεν έχουμε ενέργεια και μπορούμε να αρρωστήσουμε πιο εύκολα. Γι’ αυτό φροντίστε να κοιμάστε 7 – 9 ώρες κάθε βράδυ για να ξεκουράζεστε σωστά.

7. Φάτε πρωινό

Το πρωινό γεύμα είναι το πιο σημαντικό της ημέρας. Το χειμώνα έχετε έναν παραπάνω λόγο να φάτε ένα σωστό και υγιεινό πρωινό, καθώς το κρύωμα και η γρίπη παραμονεύουν! Φάτε ένα ζεστό πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες! Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια τις κρύες μέρες του χειμώνα

8.Αν χρειάζεστε περισσότερεςς συμβουλές και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις δικές σας ανάγκες για να είστε μακροπρόθεσμα υγιείς και να έχετε την απαραίτητη ενέργεια επισκεφθείτε ειδικούς διατροφολόγους-διαιτολογούς εγκεγραμμένους στον κατάλογο επιστημόνων Κύπρου και μη αφήνετε την υγεία σας στα χέρια τσαρλατάνων.

Η υγεία μας είναι ένα δώρο το όποιο μια φορά μας δίνεται γι αυτό φροντίζουμε να το διατηρούμε!

Καλή μας Χρονιά με υγεία πάνω απ’όλα!