ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ…

Έχοντας πλέον εμπειρία από την προηγούμενη άνοιξη τώρα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά αυτή την κατάσταση και να είμαστε πιο οργανωμένοι για να αποφύγουμε τα λάθη στη διατροφής μας τα οποία εκτός από τα παραπανίσια κιλά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας και την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Βασικές συμβουλές για την καθημερινότητα μας

1.Για τα άτομα τα οποία εργάζονται από σπίτι ή είναι σε υποχρεωτική άδεια λόγω του εγκλεισμού ή λόγω των μικρών παιδιών  συστήνω να έχουμε μια σταθερή ρουτίνα δλδ να ξυπνάμε κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα αλλά όχι μετά τις 9,00π.μ έτσι ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν όλα τα γεύματα της ημέρας.

2.Απλό και υγιεινό πρόγευμα όπως π.χ τόστ με το ψωμί της επιλογής μας ,αυγά,σπιτική τυρόπιτα,δημητρικά ολικής με ξηρούς καρπούς. Για όσους μένουν σπίτι εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο να κάνετε προγεύματα που δεν μπορείτε σε άλλες φάσεις της ζωής σας λόγω εργασίας όπως είναι π.χ μια ομελέτα.

  3.Απαραίτητα 1-2 σνακ την ημέρα για να έχουμε συνεχή ενέργεια,σταθερή γλυκόζη και να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την όρεξη μας. Καλές επιλογές τα φρέσκα φρούτα εποχής,οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά. Φροντίστε τα γεύματα σας να απέχουν 2,5 – 3 ώρες μεταξύ τους.
4.Πίνουμε νερό ,δεν το ξεχνάμε γιατί πέφτει η θερμοκρασία και δεν το αντικαθιστάμε με τσάι ή καφέ.Ο οργανισμός μας χρειάζεται συνεχή ενυδάτωση!

5.Αν είναι εφικτό οργανώνουμε τα βασικά γεύματα της εβδομάδας από την Δευτέρα έτσι ώστε να έχουμε μια εύκολη λίστα για το σουπερμάρκετ και να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε συχνά και για να μην χρειάζεται κάθε μέρα να σκεπτόμαστε τι να φάμε.

Φροντίζουμε μέσα στην εβδομάδα να έχουμε ποικιλία στα φαγητά μας όπως π.χ κρέας,κοτόπουλο,ψάρι,μαλάκια,όσπρια,λαχανικά,δημητριακά,γαλακτοκομικά,σούπες κ.α ψημένα στη σχάρα ,χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο σε  μικρές ποσότητες.

6.Αποφέυγουμε όσο μπορούμε τα γλυκά ή τρώμε πιο ‘υγιεινά’ γλυκά όπως για παράδειγμα μέλι,σπιτικές μπάρες,σοκολάτα υγείας,γλυκά του κουταλιού,σπιτικά κέικ .

7 Βάζουμε στη διατροφή μας φρούτα εποχής,π.χ πορτοκάλια,μανταρίνια,φράουλες!

8.Δίνουμε έμφαση στην ξεκούραση και στον καλό ύπνο.Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη της διατροφής μας.

9.Αν ο οργανισμός μας χρειάζεται ενίσχυση από Βιταμίνη C  και βιταμίνη D για τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος την παίρνουμε εξωγενώς χωρίς υπερβολές και μιας και ο καιρός μας  θυμίζει άνοιξη μπορούμε να έχουμε έκθεση στον ήλιο 30 λεπτά περίπου ημερησίως. Να θυμάστε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα χτίζεται με την πάροδο του χρόνου  με σωστή και ισορροπημένη διατροφή,καλό ύπνο και όχι μέσα σε λίγες ημέρες ,μόνο με συμπληρώματα διατροφής.

10.Αν έχουμε χρόνο περπατάμε 20-30 την ημέρα!

Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο…σε μια ισορροπημένη διατροφή τίποτα δεν απαγορεύετε αλλά υπάρχει μέτρο και σωστή συχνότητα.

Σκεύη Σάββα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.diet-cyprus.com

24-250997

Ανδριανουπόλεως 12,Λάρνακα