ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ…ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!

Με τον όρο θαλασσινά εννοούμε τα οστρακοειδή (αστακό, γαρίδα, καραβίδα, μύδια, στρείδια) και τα μαλάκια (καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά).

Σε ένα νηστήσιμο διατροφολόγιο,τα μαλάκια κατέχουν πολύ σημαντική θέση εξαιτίας της μεγάλης θρεπτικής τους αξίας ,προσφέροντας θρεπτικά συστατικά που λείπουν από αυτό, λόγω της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Ας δούμε λίγο ποια είναι η θρεπτική τους αξία και γιατί αξίζει να τα συμπεριλάβουμε στην διατροφή αυτές τις ημέρες αλλά και για τον υπόλοιπο χρόνο:

Τα οστρακοειδή και τα μαλάκια έχουν σχετικά λίγες θερμίδες και είναι πλούσια πηγή άπαχης πρωτεΐνης , υγιούς λίπους και πολλών μικροθρεπτικών συστατικών,εφόσον μαγειρευτούν σωστά .Επιπλέον, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο,μαγνήσιο και βιταμίνη Β12, τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. 

Τα  περισσότερα είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα διατηρούν επίσης τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων σε καλή κατάσταση και φαίνεται να βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ τους.

Αληθεύει η φήμη που έχουν, ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα;

 Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα και τα trans. Τα θαλασσινά, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όμως η συνολική περιεκτικότητα τους σε συνολικό και κορεσμένο λίπος είναι αρκετά χαμηλή.

Επίσης, το γεγονός ότι είναι  πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εξυπηρετούν την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λιπιδίων και τριγλυκεριδίων στο αίμα. 

 Οι γαρίδες, τα καλαμάρια και τα μύδια έχουν περισσότερη χοληστερόλη, ενώ το χταπόδι αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή μιας και είναι το πιο χαμηλό σε χοληστερόλη από αυτή την κατηγορία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να  μαγειρέψουμε τα θαλασσινά είναι αυτός που καθορίζει την τελική τους αξία καθώς και το σύνολο των θερμίδων που θα μας παρέχουν.

 Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να απολαύσουμε τα θαλασσινά, είναι να τα ψήσουμε ή να τα βράσουμε και να τα συνοδεύσουμε με ρύζι, μακαρόνια ή για ακόμα λιγότερες θερμίδες με φρέσκες σαλάτες και λαχανικά.Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ξύδι ή ακόμα να τα μαγειρέψουμε με κρασί.

Σε όλες τους τις εκδοχές είναι νόστιμα και αξίζει να τα έχουμε στην διατροφή μας όλο τον χρόνο!

Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Εξαιτίας του ότι τα θαλασσινά  έχουν χαμηλές θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη αποτελούν μια εξαιρετική λύση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.Γενικά οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες σας κρατούν χορτάτους και ικανοποιημένους για περισσότερη ώρα, γεγονός που μπορεί να σας εμποδίσει να καταναλώσετε άλλες τροφές με υπερβολικές θερμίδες. Έτσι βοηθούν στο να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας.  

Καλή συνέχεια!