ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

   Ας τα αναλύσουμε λιγάκι για να δούμε για ποιους λόγους αξίζουν να ενταχθούν στο διατροφικό μας πρόγραμμα… 

  Τα κάστανα  ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και ενώ είναι γνωστό πως οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λίπος, αυτό δεν ισχύει με το κάστανο. Έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και μάλιστα αποτελείται περισσότερο από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ακόμα, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C ,άρα παρέχει  φυσική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό και βοηθά στην σύνθεση κολλαγόνου και στην απορρόφηση σιδήρου .Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6). Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον έχει ότι περιέχει ασβέστιο, ένα μεταλλικό στοιχείο με δομικό ρόλο στα οστά και τα δόντια και κάλιο, το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν και κύριο ρυθμιστή της οξεοβασικής ισορροπίας.

  Από την άλλη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή και για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

  Το κάστανο καταναλώνεται σε διάφορες μορφές, ωμό,βραστό, ψητό, και μαρόν γλασέ.Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του σαν ενδιάμεσο σνακ,μπορεί να συνοδεύσει ένα κυρίως πιάτο σε συνδυασμό με ρύζι ή σαν γέμιση σε γαλοπούλα ή κοτόπουλο ή σε σαλάτα και κάλλιστα μπορεί να είναι μέρος ενός γλυκού.

  Όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, τα κάστανα έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και αποδίδοντας περίπου 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.