ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ!

Μαγνήσιο: Το μέταλλο που καθορίζει την αθλητική απόδοση

To μαγνήσιο αποτελεί βασικό στοιχείο στις βιοχημικές αντιδράσεις που συντελούνται στο ανθρώπινο σώμα και αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Γι’ αυτό  οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές και αθλητές γενικότερα είναι πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό διότι συνδέεται με τη μείωση της εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, συνδέεται με την καταπολέμηση ημικρανιών γιατί βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση.

Επίσης, βοηθά στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειας στο σώμα μέσω της ενεργοποίησης της τριφωσφορικής αδενοσίνης, που επιτρέπει στους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Το μαγνήσιο χαλαρώνει ακόμη και τους μύες που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό συμβάλει στη μείωση προβλημάτων δυσκοιλιότητας μέσω των συχνότερων κενώσεων.

Παράλληλα, βοηθά στη μείωση της αϋπνίας και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, καθώς συμβάλλει στη μείωση του στρες και κατά συνέπεια βοηθά σε έναν καλύτερο ύπνο. Επίσης, το μαγνήσιο βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου από τα οστά.

Η λήψη μαγνησίου μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάρρωσης ενός ποδοσφαιριστή γιατί καταπολεμά την φλεγμονή και αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Έτσι βοηθά  στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας στους μυς.

Μια μικρή  έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές αποδόσεις και να αυξήσει τις αρνητικές συνέπειες της εντατικής άθλησης, καθώς η έλλειψή του αυξάνει τις απαιτήσεις σε οξυγόνο σε αθλητές που προπονούνται σε υψηλή ένταση.

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν μαγνήσιο είναι οι ωμοί ξηροί καρποί, η βρώμη, τα όσπρια, οι σπόροι, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, ο αρακάς κ.ά. Συνήθως οι αθλητές χρειάζονται ενίσχυση με συμπληρώματα μαγνησίου κάποιους μήνες τον χρόνο. Συγκεκριμένα, συστήνεται η χορήγηση μαγνησίου με βιταμίνη Β6 ή βιταμίνη C γιατί ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει στο μαγνήσιο να διεισδύει καλύτερα στο εσωτερικό των κυττάρων για καλύτερη απορρόφηση.