H ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ!

 Η μεγιστοποίηση της αθλητής απόδοσης επιτυγχάνεται με την σωστή διατροφή,το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα και τον καλό ύπνο .

 Αναπόσπαστο κομμάτι της καλής διατροφής είναι το σωστό πρόγευμα,το όποιο είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί με αυτό ξεκινάει η μέρα μας μετά από 8-12 ώρες άδειο στομάχι.

Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας και έτσι πρέπει να πάρουμε ένα πρόγευμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες για να μας δώσει την απαραίτητη γλυκόζη, η οποία θα μετατραπεί σε ενέργεια στο σώμα μας έτσι ώστε να μπορούμε να σκεπτόμαστε καλύτερα και να είμαστε πιο ενεργητικοί και στην περίπτωση των αθλητών θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της χαμένης γλυκόζης από τους μυς από την προηγούμενη προπόνηση.

Τα οφέλη από ένα σωστό,εξατομικευμένο και ισορροπημένο πρόγευμα στα άτομα που αθλούνται είναι η παροχή ενέργειας κατά την διάρκεια της προπόνησης,η αποτελεσματική  αποκατάσταση μεταξύ των προπονήσεων,η διατήρηση του ιδανικού βάρους,η ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας , η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,καθώς επίσηςκαι η μείωση του κινδύνου πρόκλησης τραυματισμών κατά την διάρκεια της προπόνησης.

  Ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγευμα πρέπει να περιέχει  σύνθετους  υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν το πρωταρχικό καύσιμο του οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης, πλούσιους σε φυτικές ίνες όπως είναι η βρώμη,τα δημητριακά ολικής άλεσης,το ψωμί ολικής άλεσης κ.α.

  Η πρωτεΐνη στο πρόγευμα μας είναι εξίσου σημαντική και κύριες υγιεινές πηγές είναι το αυγό και τα γαλακτοκομικά και λιγότερο αναγκαία τα αλλαντικά λόγω επεξεργασίας και αυξημένης ποσότητας αλατιού.

 Το πρόγευμα μας μπορεί να εμπλουτιστεί με καλά λιπαρά , απαραίτητα για το σώμα, γιατί αρχικά δίνουν ενέργεια και κατά δεύτερον χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές φυσιολογικές και σημαντικές λειτουργίες, όπως η καρδιαγγειακή λειτουργία, η εγκεφαλική, το ανοσοποιητικό, η καλή λειτουργία του εντέρου,η παραγωγή ορμονών κ.α.

 Πηγές καλών λιπαρών που μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγευμα μας είναι οι σπόροι (chia,ηλιόσποροι,λιναρόσποροι,σισάμι),οι ωμοί ξηροί καρποί φυστικοβούτυρο,το αμυγδαλοβούτυρο,το ελαιόλαδο,το αβοκάντο κ.α.

Δεν ξεχνάμε φυσικά την προσθήκη λαχανικών στο πρόγευμα μας ,τα οποία μας παρέχουν φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες,καθώς επίσης και την ενυδάτωση καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

  Η σωστή  διατροφή προάγει την αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση από την έντονη προπόνηση.