Πολύτιμα προιόντα της φύσης!

Πολύτιμα προϊόντα της φύσης !

Μέλι:
Είναι το νέκταρ των λουλουδιών, επεξεργασμένο από τις μέλισσες. Τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και αμινοξέα που περιέχονται σ’ αυτό είναι ευαίσθητα στη ζέστη. Γι’ αυτό λοιπόν, αντί να το χρησιμοποιείτε σαν γλυκαντικό σε ζεστά ροφήματα είναι καλύτερα να το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί, στο γιαούρτι ή μόνο του. Μισό κουταλάκι αρκεί για να σας δώσει ενέργεια.

Πρόπολη:
Ρητινώδης ουσία που παράγεται από μερικά δέντρα και χρησιμοποιείται από τις μέλισσες σαν κόλλα για τη δημιουργία της κερήθρας και για την επένδυση των κελιών. Διατίθεται στα φαρμακεία και σε καταστήματα με βότανα σε μορφή αποστάγματος. Θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό: 20-30 σταγόνες σε λίγο νερό, μία φορά την ημέρα είναι η ενδεδειγμένη δόση για έναν ενήλικα.


Γύρη:
Βρίσκεται σε μορφή κίτρινης σκόνης, που αποτελείται από μικροσκοπικούς κόκκους και είναι το γονιμοποιητικό στοιχείο πολλών φυτών, πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Θα το βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα με βότανα. Ένα κουταλάκι την ημέρα στο γιαούρτι είναι ότι πρέπει για να σας χαρίσει τις πολύτιμες ιδιότητές του.


Βασιλικός πολτός:
Προορίζεται αποκλειστικά για κατανάλωση από τις μέλισσες-βασίλισσες και είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος (στη μύτη ενός κουταλιού μια φορά την ημέρα για να διαλυθεί κάτω από τον ουρανίσκο) ή σε κάψουλες (2 την ημέρα). Διατίθεται σε φαρμακεία και καταστήματα με βότανα. Αυξάνει την όρεξη, γι’ αυτό κάποιος που είναι σε δίαιτα ας τον καταναλώσει αφού φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Βλαστοί ζωής

Πρόκειται για κάθε φυτό που γεννιέται από έναν σπόρο και περνά από τη φάση της βλάστησης. Τα φύτρα περιέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι χρήσιμες στο νέο φυτό στην περίοδο που δεν έχει ακόμη ούτε φύλλα για τη φωτοσύνθεση ούτε ρίζες για να απορροφήσει ουσίες από το έδαφος.

Είναι όμως πολύτιμα και για τη θρέψη του ανθρώπου: περιέχει άμυλο και λιπαρά σε πολύ απλές και εύπεπτες μορφές, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες (ειδικά αυτές της ομάδας Β) είναι πολύ μεγάλη, οι θερμίδες ελάχιστες. Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή τους όταν ο οργανισμός υποβάλλεται σε πολύ άγχος, όπως στην αλλαγή των εποχών.

Τα πιο συνηθισμένα φύτρα είναι αυτοί της σόγιας, όμως μπορείτε να αποκτήσετε τα ίδια πολύτιμα συστατικά και από άλλους σπόρους, όπως τα ρεβίθια, τις φακές, τα φασόλια, τα θεραπευτικά βότανα και το σιτάρι.

Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και στο σπίτι: αρκεί ένα κουτάκι, υδρόφιλο βαμβάκι στο οποίο θα ρίξετε τους σπόρους και νερό. Τις πρώτες 24 ώρες πρέπει να είναι καλυμμένα με νερό, μετά ξεπλένονται και κρατιούνται μακριά από το απευθείας φως του ήλιου. Ξεπλένετέ τα δύο φορές την ημέρα. 2-3 ημέρες είναι αρκετές για να μεγαλώσουν τόσο ώστε να μπορούν να καταναλωθούν.