ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΔΙΑΙΤΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Αναμφισβήτητα οι γιορτές των Χριστουγέννων όπως και κάθε χρόνο ,έτσι και φέτος άφησαν πίσω τους 1-2 κιλά παραπάνω .

Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που βάζουμε όλους τους στόχους της χρονιάς γι’αυτό η υγεία μας πρέπει να είναι ο πιο βασικός  στόχος και κατά συνέπεια και η διατήρηση του ιδανικού  μας βάρους.

Για να το επιτύχουμε αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε τους πιο κάτω απλούς κανόνες:

1.Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πρωινό που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων έτσι ώστε να μας εφοδιάσει με ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας .Χωρίς πρόγευμα καμία δίαιτα δεν εγγυάται τα ίδια αποτελέσματα.

2.Μην ξεχνάτε τα σνακ-ενδιάμεσα γεύματα γιατί αυτά είναι που κρατούν την γλυκόζη του αίματος σταθερή και μας αποτρέπουν από τα τυχόν τσιμπολογήματα .Η καλύτερη επιλογή για σνακ είναι τα φρούτα,το γιαούρτι με φρούτα ή βρώμη ή δημητριακά ,ξηροί καπροί κ.α..

3.Το μεγάλο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι το μεσημέρι και πιο σπάνια το βραδινό ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας.

4. Κάθε γεύμα πρέπει να συνοδεύετε με σαλάτα ή λαχανικά σχάρας ή βραστά με λίγο ελαιόλαδο και dressing της επιλογής σας

5.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα dressing για το κοτόπουλο,το ψάρι και τις σαλάτες μας ,η δίαιτα δεν σημαίνει τρώω άγευστα και απλά φαγητά .

6.Μην ξεχνάτε το νερό ,είναι εξίσου σημαντική η πρόσληψη νερού με τη πρόσληψη φαγητού και οι ανάγκες του κάθε άτομου είναι διαφορετικές γιατί είναι ανάλογες με την κατανάλωση διουρητικών και με την άσκηση που υπάρχει στην καθημερινότητα του.

7.Μην αντικαθιστάτε το νερό με τσάι ή καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Το τσάι είναι πολύ καλό γιατί περιέχει κατεχίνες ,κυρίως το πράσινο και τα βότανα αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστά την καθαρή πρόσληψη νερού ,λειτούργει συμπληρωματικά .

8.Το αλκοόλ με μέτρο.

9.Τα γλύκα δεν απαγορεύονται αλλά αναλόγως με το γλυκό που επιλέγει κάποιος είναι και η συχνότητα που μπορεί να το καταναλώνει.

10.Η δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση,δεν σημαίνει χημική ή μονοφαγική δίαιτα,ούτε δίαιτα με ροφήματα ,σημαίνει να τρέφομαι σωστά από όλες τις ομάδες τροφίμων ,να μην στερούμε τίποτα με γνώμονα πάντα την υγεία και όχι απλά την εξωτερική εμφάνιση. Η σωστή διατροφή-δίαιτα πρέπει να είναι με βάση τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά, δηλαδή εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής βασισμένα στις ανάγκες του κάθε άτομου ξεχωριστά και όχι να ακολουθώ διατροφές ή δίαιτες που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο ή στα περιοδικά ή να δίνονται από άτομα μη εξειδικευμένα .Μην ψάχνετε την γρήγορη λύση και τις μεγάλες υποσχέσεις που βάζουν την υγεία σε δεύτερη μοίρα γιατί έτσι και αλλιώς είναι εφήμερες και τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο κάποιες εβδομάδες.

Είναι καλό κάθε αρχή του χρόνου να κάνουμε μια γενική εξέταση αίματος γιατί μπορεί αν υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθώσουμε και να το λάβουμε υπόψη μας στην διατροφή μας και επίσης μπορεί να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστα αποτελέσματα στο μέλλον .Αυτό ισχύει και για άτομα τα οποία βρίσκονται ήδη στο ιδανικό τους βάρος και όχι μόνο για υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Να μην ξεχνάτε ότι όλα ξεκινούν από το μυαλό μας το όποιο έχουμε την ικανότητα να το καθοδηγήσουμε σωστά αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.