Πώς να μην πάρουμε κιλά στις γιορτές των Χριστουγέννων;

 Οι γιορτές πλησιάζουν  και όλοι θέλουμε να περάσουμε όμορφά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα χωρίς να νιώθουμε στέρηση ή τύψεις. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

   Οι γιορτές δεν είναι εχθρός σε όσους κάνουν δίαιτα ,ούτε μια αφορμή για να ξεσπάσουμε στο φαγητό ή στα γλυκά. Η δίαιτα-σωστή διατροφή, θέλει απλά πρόγραμμα ,το όποιο πρόγραμμα θα το προσαρμόσει ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του και την ζωή του.

1.     Πρόγευμα!Το πρόγευμα παραμένει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ,το οποίο πρέπει να αποτελείτε από γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακές (ψωμί,φρυγανιές, δημητριακά,βρώμη).

2.     Ενδιάμεσα γεύματα. Περίπου 2 ώρες μετά το πρόγευμα και 2 ώρες μετά το μεσημεριανό πρέπει να έχουμε ένα μικρό σνακ για να διατηρεί τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση, για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό και να μην νιώθουμε το αίσθημα της πείνας έτσι να είμαστε επιρρεπείς σε λιχουδιές .Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα εποχής, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φρυγανιές ή κράκερς ολικής αλέσεως με τυριά σε χαμηλά λιπαρά, αποξηραμένα φρούτα,οι ξηροί καρποί κ.α.

3.     Νερό!!!Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και χλιαρό για τον χειμώνα ,διατηρεί ενυδατωμένο τον οργανισμό και την καλή λειτουργιά του εντέρου άρα κατά συνέπεια και τον μεταβολισμό μας.

4.     Γλυκά… Είναι γιορτές και φυσικά κανένας δεν θα σας στερήσει τα γλυκά των Χριστουγέννων. Όχι γιατί είναι μόνο μια φορά τον χρόνο ,που είναι η πιο κοινή δικαιολογία αλλά γιατί όλοι μπορούν να έχουν στο διαιτολόγιο τους γλυκά όταν αυτό είναι ισορροπημένο. Το καλύτερο είναι να επιλέξετε εσείς πιο είναι το αγαπημένο σας γλυκό των Χριστουγέννων και να αρκεστείτε σε 2-3 κομμάτια εντός των 7 ημερών.

5.     Άσκηση! Για όσους από εσάς γυμνάζεστε ,μην παραμελήσετε την γυμναστική σας εκείνες τις ημέρες και  όσοι από εσάς δεν έχετε αρχίσει ακόμα ,τότε είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσετε χαλαρά με ένα περπάτημα, ποδήλατο,χορό ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.

6.     Φαγητό…Εδώ είναι που ο καθένας θα προσαρμόσει την διατροφή του ανάλογα με τις υποχρεώσεις του .Είναι καλό αυτές τις ημέρες να μην αφήσουμε έξω από την διατροφή μας τα λαχανικά και τα όσπρια, σε ημέρες που δεν έχουμε υποχρεώσεις γιατί αυτά φαγητά θα μας κρατήσουν σε ισορροπία. Είναι καλό να προσέχουμε έστω και τις μισές ημέρες της εβδομάδας έτσι ώστε να μην ξεφύγει το βάρος.Τις υπόλοιπες ημέρες όπου θα είμαστε καλεσμένοι ή θα ετοιμάζουμε εμείς ένα γεύμα ή ένα δείπνο θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλα τα πιο πάνω και το ένα εκ των δυο γευμάτων μας να είναι πιο ελαφρύ δηλαδή μια σαλάτα με τόνο,με τυριά χαμηλά σε λιπαρά,τόστ με τυρί ή γαλοπούλα,σούπα με λαχανικά και λίγο ρύζι,γιαούρτι 1-2% με δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α.

Αν κάποιος ακολουθήσει όλα τα πιο πάνω δεν θα ξεφύγει από το βάρος του,ανάλογα βέβαια και από τον μεταβολισμό του καθενός και δεν θα χρειαστεί τον Ιανουάριο να μπει σε πρόγραμμα δίαιτας.