ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΑΕΙ…ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;

  Το παιδί στην ηλικία των 6 μηνών έχει την πρώτη του επαφή με το φαγητό. Ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουμε αυτή την καινούργια και πρώτη επαφή του παιδιού με το φαγητό είναι σημαντικός για την μετέπειτα εξέλιξη της διατροφής του.

  Να θυμάστε ότι τα παιδιά «τρώνε με το στομάχι» και όχι με το μάτι, δηλαδή τρώνε μόνο όταν πεινάνε και όχι όταν απλά βρεθεί κάτι μπροστά τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν το παιδί δεν πεινάει θα φάει πολύ λίγο ή και καθόλου ακόμα και όταν το φαγητό είναι της αρεσκείας του.

 Τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άρνηση του παιδιού για φαγητό:

1.Το παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να έχει ένα σωστό πρόγευμα,2 ενδιάμεσα τα οποία συνήθως αποτελούνται από φρούτα εποχής ή γιαούρτι με δημητριακά ή φρούτα ,μεσημεριανό και βραδινό. Προσπαθούμε να καταναλώνει τα σωστά ενδιάμεσα γεύματα και  όχι πατατάκια,μπισκότα και σοκολάτες γιατί αυτά περιέχουν πολλές θερμίδες και μειώνουν την όρεξη του παιδιού για τα υπόλοιπα γεύματα. Δεν πρέπει να απαγορεύονται εντελώς τα γλυκά γιατί αυτόματα γίνονται πιο ελκυστικά,είναι καλό σε μια συζήτηση με το παιδί να αποφασίσει μόνο του πότε και τι γλυκό θέλει να έχει 1-2 φορές την εβδομάδα. Υπαρχουν και γλυκά λιγότερο επιβαρυντικά όπως είναι η σοκολάτα υγείας σε ρυζογκοφρέτες,το μέλι κ.α.

2.Τα γεύματα καλό είναι να έχουν κάποιες σταθερές ώρες π.χ μεσημεριανό τρώμε από τις 13,00 μέχρι τις 14,00 και όχι όποτε πεινάσουμε.

3.Βασικός κανόνας είναι να τρώμε μαζί με το παιδί. Είτε το ταΐζει η μαμά,ο μπαμπάς ή η γιαγιά,είναι καλό να τρώμε μαζί του και να καταλαβαίνει ότι η τροφή είναι μέσα στο καθημερινό μας πρόγραμμα και δεν είναι κάτι που το κάνουμε εάν θέλουμε και όποτε θέλουμε .

4.Τρώμε τα φαγητά τα οποία θέλουμε να δώσουμε στο παιδί μας και όχι κάτι διαφορετικό. Αυτός είναι και ένας τρόπος να έχει μια υγιεινή διατροφή όλη οι οικογένεια.

5.Επιλέγουμε το πιάτο του παιδιού να είναι πιο ελκυστικό  με όμορφα σχέδια,χρώματα  και ήρωες που του αρέσουν .

6 .Αποφεύγουμε τις  μεγάλες ποσότητες υγρών πριν και κατά την διάρκεια του γεύματος. Ενυδατώνουμε συχνά τα παιδιά δίνοντας τους νερό γιατί πολλές φορές το ξεχνάνε γιατί παίζουν αλλά προσπαθούμε περίπου μισή ώρα πριν το φαγητό να μην τους δίνουμε υγρά.

7.Με το φαγητό μας προτιμάμε νερό και όχι χυμούς ,γιατί οι χυμοί περιέχουν θερμίδες και φυτικές ίνες  οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν γρήγορα κορεσμό σε ένα παιδί.

8.Δεν ρωτάμε το παιδί τι θέλει να μαγειρέψουμε γιατί θα αρκεστεί μόνο σε 2-3 πιάτα που του αρέσουν .Του μιλάμε και του εξηγούμε την αξία  και την ποικιλία της σωστής διατροφής,του μιλάμε για τα χρώματα των λαχανικών ,των φρούτων και πόσες διαφορετικές βιταμίνες κρύβονται σε αυτά,βιταμίνες τις οποίες χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ότι εμείς θέλουμε δηλαδή  να μπορεί να αποδώσει το παιδί στο σχολείο ή στις δραστηριότητες του.

9.Η τροφή μπορεί να γίνει παιχνίδι. Σε πολύ μικρές ηλικίες μπορεί να λέμε κάποιο παραμύθι ή μια μικρή ιστορία στο παιδί την ώρα που το ταΐζουμε.

10.Καθόμαστε στο τραπέζι όταν τρώμε και δεν κυνηγάμε το παιδί από πίσω ή δεν πηγαίνουμε εκεί που παίζει.

11.Ψωνίζουμε μαζί. Είναι καλό το παιδί να πηγαίνει με τους γονείς του συχνά στο σούπερ μάρκετ και να διαλέγει το ίδιο τα λαχανικά ,τα φρούτα και να νοιώθει ότι είναι μέρος όλης αυτής της διαδικασίας.

12.Μαγειρέυουμε μαζί με το παιδί.Όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα της μαγειρικής και με το να βοηθάνε τους γονείς σε ότι κάνουν,ας το εκμεταλλευτούμε με προσοχή φυσικά.

13.Δεν απειλούμε το παιδί ότι εάν δεν φάει το φαγητό του ,δεν θα παίξει ή δεν θα δει τα κινούμενα σχέδια που του αρέσουν γιατί αυτό αυτόματα λειτουργεί αρνητικά στην σκέψη του και απωθεί περισσότερο την διαδικασία του φαγητού.

14.Επίσης από την άλλη δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το φαγητό ή τα γλυκά σαν επιβράβευση. Εάν το παιδί μας θέλει να έχει ένα στόχο για να προσπαθήσει περισσότερο για κάτι που θέλουμε ,μπορούμε τον δελεάσουμε με μια βόλτα στο πάρκο ,με περισσότερη ώρα για παιχνίδι ή με μια παιδική ταινία στον κινηματογράφο. 

  Συμπερασματικά ,τα παιδιά μας κληρονομούν τις διατροφικές μας συνήθειες ,ας είναι λοιπόν αυτά ο λόγος για τον οποίο αξίζει  να διορθώσουμε και τις δικές μας .

 Είναι καλό να ενημερώνεστε συχνά από ειδικούς για την διατροφή γενικά και να μάθουν οι γονείς να διαβάζουν και να καταλαβαίνουν τις ετικέτες των τροφίμων γιατί δυστυχώς πολλές φορές οι εταιρίες μπορεί να τονίζουν με μεγάλα γράμματα αυτά που θέλουν να διαβάσουμε για να αγοράσουμε ένα τρόφιμο και όλα τα υπόλοιπα που δεν θέλουν να τονίσουν για ευνόητους λόγους να αναγράφονται στην πίσω πλευρά με πολύ μικρά γράμματα.

Η σωστή διατροφή είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας!