ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!

Παιδική Παχυσαρκία!

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στο δυτικό κόσμο και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας ,παρά την ευρεία και συνεχή ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας,βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα αίτια είναι συνήθως η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων,η κακή ποιότητα των θερμίδων αυτών,η έλλειψη σωματικής άσκησης,ψυχοκοικωνικοί παράγοντες,ορμονικοί παράγοντες και καθυστέρηση του οικογενειακού περιβάλλοντος στον να αναγνωρίσει και να δράσει ανάλογα.

Η κληρονομική παχυσαρκία δεν αποτελεί την βασική αιτία γιατί εάν υπάρχει κληρονομικό υπόβαθρο παχυσαρκίας κανένα άτομο ή παιδί δεν είναι καταδικασμένο σε αυτό γιατί μόνο εάν η διατροφή του και ο τρόπος ζωής του είναι λάθος τότε θα εμφανιστεί. Πλέον έχουμε τις γνώσεις να δράσουμε έγκαιρα και προληπτικά για αυτές τις περιπτώσεις.

Ένα παιδί διανύει 3 βασικά στάδια κατά την διάρκεια της ανήλικής ζωής του όσον αφορά το βάρος.

 • Το βάρος ενός νεογνού είναι μια ένδειξη για την ενήλική ζωή του και αυτό επηρεάζεται κυρίως από το βάρος της μητέρας πριν την σύλληψη και την διατροφή της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Στην ηλικία των 6-7 χρόνων όπου είναι περίοδος ταχείας αύξησης των λιποκυττάρων και όταν η φυσιολογική αυτή αύξηση γίνει νωρίτερα τότε  το παιδί παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία.
 • Η εφηβεία…ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική περίοδος για την ζωή ενός παιδιού εξαιτίας των μεγάλων ορμονικών μεταβολών που υφίσταται  οργανισμός και η αύξηση των λιποκυττάρων.

Σε όλα τα στάδια της ζωής οι  διατροφικές συνήθειες και οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν αρνητικό ρόλο.

Δυστυχώς παρά την  συνεχή ενημέρωση υπάρχουν καθημερινά στα σχολεία και κυρίως στα δημοτικά λάθος χειρισμός από τους γονείς .

Ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό πρόγευμα όπως για παράδειγμα ένα τόστ και ένα σνακ όπως για παράδειγμα ένα φρούτο εποχής και λίγους ξηρούς καρπούς.

Τα υπόλοιπα σνακ όπως για παράδειγμα μπάρες δημητριακών,πατατάκια,σοκολάτες,ποπ κορν κτλ είναι παντελώς αχρείαστα για τον οργανισμό του και δεν του προσφέρουν επαρκή θρεπτικά συστατικά παρα μόνο κακής ποιότητας θερμίδες.

Ένα παιδί στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας έχει αρκετές υποχρεώσεις στον ελεύθερο του χρόνο και τα Σαββατοκύριακα ,όπου εκεί δίνουμε περισσότερη ελευθερία στην διατροφή και είμαστε συνήθως μαζί τους για να τα κατευθύνουμε σωστά.

Δεν χρειάζεται να απαγορεύουμε στα παιδιά μας κάποιο τρόφιμο αλλά να τα ενημερώνουμε σωστά έτσι ώστε στο μέλλον να μπορούν μόνα τους να κάνουν σωστές επιλογές.

Επίσης το βάρος δεν μετατρέπεται σε ύψος…οπόταν μην αφήνεται την υγεία τους παιδιού σας σε λάθος προλήψεις.

Πιο κάτω σας παραθέτω μερικές ιδέες για υγιεινό  πρόγευμα και σνακ:

 •  Τόστ:ένα πολύ απλό,νόστιμο,ολοκληρωμένο πρόγευμα που όμως καμιά φορά καταντά βαρετό…Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικό είδος ψωμιού ή φραντζόλας π.χ ολικής ,λευκό,πολύσπορο,ζέας,φρανζτόλα,κουλούρι ,τορτίλα,αράβικη, κυπριακή πίτα κ.α και σαφώς να αλλάζετε και το είδος τυριού και λαχανικών που χρησιμοποιείτε.
 • Αυγό:ίσως το καλύτερο πρόγευμα για μικρούς και μεγάλους!Το αυγό μπορεί να είναι βραστό ή σε μορφή μικρής ομελέτας μαζί με λαχανικά και ψωμάκι.
 • Κριτσίνια/κράκερς/παξιμάδια:Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ποικιλία από νόστιμα και υγιεινά παξιμάδια και κρακερς ,εμπλουτισμένα με βρώμη,σπόρουςκαι καλά λιπαρά ,τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε εύκολα με τυριά,αυγό και λαχανικά.
 • Δημητριακά/Βρώμη:Τα δημητριακά και η βρώμη μπορούν να συνδυαστούν με γάλα αγελάδας,κατσικίσιο,αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας,γιαούρτι και να τα εμπλουτίσουμε με φρέσκα φρούτα,παστά φρούτα,σπόρους και ξηρούς καρπούς!

Μην φοβάστε να δώσετε στο παιδί σας ξηρούς καρπούς αρκεί να τους κόψετε σε μικρά κομμάτια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι ,υγιεινοί και πολύ καλή πηγή καλών λιπαρών οξέων.

 • Σπιτική χαλλουμωτή ή τυρόπιτα.Στην προσωπική μου ιστοσελίδα (diet-cyprus.com)μπορείτε να βρείτε συνταγή από εύκολη και πεντανόστιμη χαλλουμωτή ,η οποία αποτελεί από μόνη της πλήρες γεύμα,εφόσον περιέχει καλά λιπαρά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.
 • Για τους λάτρεις της μαγειρικής προτείνω σπιτικά pancakes  με βρώμη και φρέσκα φρούτα,σπιτικά κουλούρια με αρώματα μαστίχας και γλυκάνισου και τις παραδοσιακές μας φλαούνες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο  και τα αποθηκεύονται  στην κατάψυξη.

Σνακ                                 

Τα γνωστά μικρά και συχνά γεύματα είναι αναγκαία και σημαντικά για όλες τις ηλικίες και κυρίως στις μικρές ηλικίες όπου το ζητούμενο μας είναι η υγιείς ανάπτυξη.

Σας δίνω μερικές επιλογές γιατί η ποικιλία στη διατροφή μας  είναι σημαντική!

 • Φρέσκα φρούτα εποχής ή φρουτοσαλάτα
 • Παστά φρούτα όπως δαμάσκηνα,χρυσόμηλα,σταφίδες
 • Ξηροί καρποί
 • Κράκερς τυριού
 • Γιαουρτάκια με δημητριακά ή φρέσκα φρούτα
 • Λαχανικά με ντιπ γιαουρτιού
 • Pancakes  βρώμης με μέλι ή σιρόπι σφένδαμο ,φυστικοβούτυρο και φρέσκα φρούτα
 • Σπιτική χαλουμωτή με σταφίδες και αρώματα

Αυτά είναι μερικές ιδέες για να έχουν ποικιλία τα παιδάκια σας στο σχολειό και να τρέφονται υγιεινά!